Tara Fagarasului in timpul lui Mircea cel Batran
Tara Fagarasului - Istorie

- Dupa retragerea aureliana, populatiile migratoare care au trecut prin aceasta zona au fost atrase de bogatia locurilor. Cea mai pregnanta amprenta si-au pus-o triburile slave, asezate in numar mare, care au lasat o seama de marturii - mai ales in toponimii si hidronimii.
- Secolele X-XI marcheaza cristalizarea primelor formatiuni politice in zona Tarii Fagarasului si Tarii Barsei. Astfel, la 1003, ducatul lui Kean, care se intindea si asupra acestor teritorii, este cucerit de catre regele ungar Stefan.
- Se pare totusi ca, vreme de doua secole, regalitatea maghiara nu si-a putut exercita suveranitatea deplina asupra acestor locuri, astfel incat de abia dupa 1200 au putut fi colonizati sasii, secuii si teutonii.
- Pe la 1290, o oaste romaneasca pornita din Fagaras si condusa de legendarul Negru Voda "descaleca" in Tara Argesului, la Campulung Muscel, si pun bazele Tarii Romanesti de mai tarziu.
- Multa vreme apoi, romanii s-au condus dupa Jus valahicum antiqua lex, obiceiul pamantului. Din timpul domniei lui Vladislav I (Vlaicu), si pana in timpul domniei lui Radu cel Mare (1495-1508), cu mici intreruperi, Fagarasul si Amlasul au fost feude ale domnilor din Tara Romaneasca.
- In 1541, Principatul Transilvaniei (inclusiv Fagarasul) a fost recunoscut de Imperiul Otoman ca stat independent, care platea totusi Portii Otomane un dar anual de complezenta ("munus honorarium"). Districtul Fogarasi, Comitatul Fogaras, Ungaria - 1910
- Transilvania intra la sfarsitul secolului XVII in componenta Imperiului Austriac, fiind principat autonom. In 1685 trupele austriece intra pe teritoriul Transilvaniei, iar in 1699, prin Tratatul de la Karlowitz Imperiul Otoman cedeaza Austriei: Ungaria, Transilvania, Croatia. Dupa 1691 regiunea a facut parte din fundus regius, teritoriu organizat ca zona de frontiera imperiala.
- La 7 octombrie 1698 sinodul de la Alba Iulia a decis unirea romanilor ardeleni cu Biserica Romei, fapt care a deschis calea emanciparii lor culturale. Drepturile politice promise nu au fost insa acordate. Episcopul Inocentiu Micu-Klein a stabilit resedinta Bisericii Romane Unite la Blaj si a transformat acest oras intr-un centru de spiritualitate romaneasca. Tot el a pus bazele miscarii Scoala Ardeleana.
- Cea mai importanta miscare de impotrivire are loc intre anii 1757 - 1761, ea cuprinzand Muntii Apuseni, Valea Muresului,Valea Tarnavelor si intreg tinutul Fagarasului. Rascoala a fost reprimata sangeros de catre guvernatorul Transilvaniei, generalul Bukow.
- In 1876, odata cu desfiintarea autonomiei sasilor si secuilor si desfiintarea tinuturilor imperiale graniceresti, a fost infiintat Comitatul Fagaras (in maghiara Fogaras varmegye, in germana Komitat Fogarasch, iar in latina Comitatus Fogarasensis), o unitate administrativa in Regatul Ungariei cu resedinta in orasul Fagaras. In 1910, Comitatul Fagaras a avut 95.174 de locuitori (88,72% romani, 6,79% maghiari 3,40% germani).

Dejani 1769-1773 - Harta Topografica Josefina

Dejani - Judetul Brasov, ROMANIA
 • 1968-prez. Dejani, Comuna Recea, Judetul Brasov
 • 1966- Dejani R. Brasov, Comuna Vaida Recea.
 • 1956-1966 Dejani, Raionul Stalin, Regiunea Fagaras
 • 1930-1956 Dejani Plasa Fagaras (1920-1941)
 • 1920-1930 Dejani Plasa Fagaras (1920-1941)
 • 1880-1910 Dezsan, Teleki Recse, Districtul (Jaras) Fogarasi, Comitatul (Varmegye) Fogaras
 • 1857-1880 Desany (O.T.), Brassoi ker. Fogarasi j.; (O.T.) Fogaras tvh. Fogarasi ker.
 • 1839, 1863 Dejani 1839, 1863, 1873 Fogaras videk, Bethleni Jaras.

  - Localitatea a luat fiinta prin colonizare, in zona fiind aduse familii din jurul Dejului, de unde si toponomia localitatii (Dejani), in principal doua familii: Mailat si Caplea, considerate ca intemeietorii acestei vetre rurale.
  - Un hrisov domnesc emis la Targoviste in ziua de Sfantul Gheorghe a anului 1452 de catre Ioan Vlad al III-lea Voievod "stapanitorul a toata Vlahia cu Dachia Ardialului a partilor de catra munte, anume de la Amlas Fagaras", care daruieste boierului sau Stanciu Mailat si fratilor, fiilor acestuia Oprea si Dragomir precum si nepotilor: a treia parte din "boieronatul Dejani" si trei munti (Prisaca, Izvor si Zirna) "...cu raurile si cu izvoarale care curg din muntii acestia trei".
  - Arhivele Nationale din Bucuresti, pastreaza insa un document, datand din 1453, prin care Vladislav al II-lea "il intareste" pe boierul sau Stanciu (Mailat) Dijanul cu copiii si nepotii, cu parti din satele Dejani, Trifesti, Iasi, Arpanea(Arpas), Huhurezi (Hurez), Sasciori, Sebes si Muntii Izvorul Baniei.
  - Manastirea Dejani, atestata documentar inainte de 1700, ea a fost distrusa in 1761, de armatele generalului Bukov si rectitorita in ultimii ani, pe vatra celei vechi. Manastirea are hramul "Acoperamantul Maicii Domnului" si 8 calugari. Foarte frumoasa este biserica de lemn a manastirii - cele trei turle amintesc de stilul moldovenesc.
  - Mai departe si mai putin cuviosi, pastravi bine crescuti pot fi intalniti inotand, in pastravaria de la Dejani.

  Familia TURDEANU - Atestari documentare la Dejani
 • Generalitati
  - In Transilvania, pe fondul tragic al sec. al XVIII-lea, Biserica romaneasca de aici s-a dezbinat, aparand pe langa vechea Biserica Ortodoxa, pastratoare a randuielilor stramosesti, o noua biserica rupta din cea dintai, numita Biserica unita cu Roma sau greco-catolica, stand sub stapanirea Papei.
  - Infiintarea in 1765 a Regimentului graniceresc al districtului Fagaras a insemnat militarizarea a 13 sate submontane printre care si Dejani-ul. Prin granicerizare, satele au fost declarate automat unite.
  - Familiile care au refuzat inscrierea ca graniceri si implicit sa-si schimbe credinta religioasa au fost alungate din localitati (Breaza, Sinca Veche, Tintari, Tohan, Jina, Vestem, Cugir), multe fugind in Muntenia si inlocuite apoi cu colonisti.
  - Asa au aparut in Dejani colonistii "uniti" din partile Turdei si, implicit, familiile venite au primit numele de Turdean sau Turdeanu.


  Familia TURDEAN - Atestari documentare in zona Fagaras
 • Nicolae Turdeanu s-a casatorit cu Maria Bucur (1864-1933). Au avut 3 copii - 1 baiat (Traian Turdeanu) si 2 surori (Galina casatorita Popdavid, Silvia casatorita Milosan / Chirca)
 • Traian Turdeanu (1910-1992) s-a casatorit cu Marina Milosan. Au locuit toata viata in Dejani.
  Au avut 2 fiice (Silvia si Maria-"Vionela" casatorita DAN) ambele in orasul Brasov.

 • Dejani - La 1 septembrie 1910 s-a ridicat o noua scoala, tot confesionala, prin hotarirea senatului scolar la cererea preotului Nicolae Recean si a dascalului Gheorghe Turdean.
 • Din Anuarul Romaniei Mari "SOCEC" 1924-1925 aflam ca in Dejani exista Gheorghe Turdean (institutor), iar in Netot exista Valeriu Turdean (institutor).
  (SOCEC, Anuarul Romaniei Mari 1924-1925, Bucuresti).
 • Dejani - Biserica mare de zid din drum (actuala), cu hramul "Sfantul Nicolae". La 30 august 1936, in timpul pastoririi preotului Tiberiu Turdean , fiu al satului, s-au incheiat lucrarile de zugravire a bisericii.
 • Traian Turdeanu
 • Traian Turdeanu

 • Traian Turdeanu
 • Traian Turdeanu
 • Marina Turdeanu
 • Marina Turdeanu

  Mai multe fotografii... apasati aici

  Dejani, Brasov, Romania Dejani, Brasov, Romania Dejani, Brasov, Romania

  Dejani, Brasov, Romania Dejani, Brasov, Romania Dejani, Brasov, Romania

  Manastirea Dejani - Romania Manastirea Dejani - Romania Manastirea Dejani - Romania

  Manastirea Dejani - Romania Manastirea Dejani - Romania Manastirea Dejani - Romania

  Manastirea Sambata - Romania Manastirea Sambata - Romania Manastirea Sambata - Romania

 • Scrisoare Traian TURDEANU -> Radu BUCUR (noiembrie 1986)

  Draga si scumpe nepoate !
  Precum si a ta mamica si tatic Calin __


  Cu ochii plini de lacrami scriu aceste rinduri cu nepoti si stranepoti din partea unchiului meu Ilie Bucur frate cu mama mea _ nu vreau sa nu stie din ce neam ne tragem _
  Pe unchiul Ilie nu am avut ocazia sa-l cunosc decit din spusele mamei mele _ ca a plecat de aici in vremuri grele, cu un sac de merinde, peste munte la C-Lung, unde a stat citiva ani, apoi prin recomandari s-a casatorit si a ajuns la Cerbu din apropierea Pitestiului _ acolo s-a pus pe munca _
  Pe mama mea care era in virsta de 12 ani, a luat-o Titu Maiorescu, marele ministru si Presedintele Revistei “Convorbiri literare”. La acest Titu Maiorescu a stat 12 ani _ apoi cind a el plecat in Germania, ea a plecat la Dejani unde avea un frate “Vasile” care I-a cumparat o avere cu banii de la Maiorescu. Mamica a tinut legatura cu fratele sau _ nu era an sa nu se viziteze.

  In anul 1942, l. dec., cind am venit de pe front din Rusia, am debarcat la Pitesti, aici am gasit pe Bunicul tau Emil, vindea in Pravalie, eu eram imbracat militar. L-am intrebat daca are ceva de beut _ nu m-a recunoscut _ din discutie in discutie l-am intrebat de unde se trage fam. Bucur, mi-a raspuns de la Fgs. Satul Netotu (Dejani). La un moment il vad ca ma priveste de aproape si-mi zice “nu esti Traian, fiul lui Tusi Maria din Dejani ?”. Ne-am imbratisat si am ramas 4 zile la Cerbu. M-a dus la Lenuta Apostu, pe la Anicuta, aici am cunoscut si pe Cpt. Jean Stoenescu, etc. pe Magda si Sonia.
  Dupa rasboiu am fost pe la Pitesti, pe la Emil bunicul tau _ Ca apoi dupa 5-6 ani au venit cu taticul tau si cu Lizica sotia lui la Dejani, a stat 2 zile si au plecat. Prin anul 1980 au venit la Dejani, Emil cu sotia cu taticul tau Calin si cu Jean si au stat 4 zile si au plecat.

  Draga Radule, nepoate, cum sa-ti zic. Daca e posibil in vara aceasta vino la Dejani cu Jean si cu fam. taticului tau Calin. Eu sint de 82 ani, am piciorul drept amputat, merg f.greu, cu proteza _ unchiul tau Dinu din Pitesti a umblat mult pentru mine _ mi-a trimis Certificatul militar ca am fost pe front in anii 1941-1944 de care aveam nevoie pentru Veteran de rasboiu, insa astia nu ne-au dat nimic pina acum, asa-mi scrie si Jean de la C.de Arges.

  Cu multa dragoste, al tau unchi Traian

  NATANAIL BUCUR
  – Mama imi spunea ca a fost inchis si la Cetatea din Alba Iulia, acolo a stat peste 4 ani, a murit tot pe la varsta de 85 ani