Netot 1769-1773 - Harta Topografica Josefina

Gura Vaii (Netot) - Judetul Brasov, ROMANIA

 • 1968-prezent Gura Vaii, Comuna Recea, Judetul Brasov - ( + Dejani, Berivoi, Sasciori, Iasi, Savastreni)
 • 1966- Netotu R. Brasov, Comuna Vaida Recea.
 • 1956-1966 Netotu, Raionul Stalin, Regiunea Fagaras
 • 1930-1956 Netotu Plasa Fagaras (1920-1941)
 • 1920-1930 Netot Plasa Fagaras (1920-1941)
 • 1880-1910 Netot, Teleki Recse, Districtul (Jaras) Fogarasi, Comitatul (Varmegye) Fogaras
 • 1857-1880 Netodt (O.T.) Netod, Brassoi ker. Fogarasi j.; (O.T.) Fogaras tvh. Fogarasi ker.
 • 1839, 1863 Netod 1839, 1863, 1873 Fogaras videk, Bethleni jaras.
 • 1839 Gross-Schwarzdorf (germ.)

 • Este situat pe paraul, afluent al Oltului, care si-a pastrat numele: Netotu. Satul este pentru prima data atestat documentar in sec. al XVI-lea. Raul Barsa lui Bucur este unul afluent al raului Barsa. Afluenti de stanga Valea Ursului, Ciuma.
 • 1765, satul Netot a fost partial militarizat si a facut parte din Compania a IX-a de granita (Breaza, Dejani, Dridif, Netot, Lisa, Ludisor, Pojorta, Recea, Voila, Voivodenii Mari, Voivodenii Mici) a Regimentului I de Granita de la Orlat pana in 1851, cand Regimentul a fost desfiintat.
 • Schitul Netot (Gura Vaii), a fost consemnat de conscriptia din 1748, potrivit careia, la acea data, slujitor al altarului era preotul Nicolae. Construita din secolul XVIII, biserica veche a fost distrusa de trupele generalului Bucow in 1761. Inainte de a fi arsa din temelii, comandantul insarcinat cu acest ordin a permis calugarilor sa pastreze cartile, icoanele si mobilierul. O parte dintre ele se afla si astazi la biserica din sat. Asezarea manastireasca, chiar daca a trecut prin actiunea devastatoare a lui Bucow, a supravietuit, fiind refacuta in jurul anului 1767.
 • Exista aici o Biserica cu hramul "Sf. Mare Mucenic Dimitrie", ridicata in anul 1866. Lacasul de cult, cu fundament de piatra si ziduri de caramida, a fost ridicat cu contributia satenilor. Lacasul de cult nu este pictat. El a fost zugravit in 1943, pastrand si astazi modelul de cer instelat.

 • 1721-1722 Din Conscriptia locuitorilor din districtul Fagarasului – facuta din ordinul Guvernului aflam despre satul Netot:
  "Satul este asezat la poalele muntilor, are doua hotare, unul in partea de rasarit, pietros si in parte apatos, altul in partea de apus, lutos; amandoua au nevoie de gunoi, se ara de trei ori cu cate patru boi; nu produc decat secara si ovas.
  Unele fanate sunt langa sesiuni, altele printre locurile paduroase inconjurate de cu gard. Loc de pasune pentru vite si oi au destul prin padure. Paduri pentru lemn si foc si edificii au de fag; venitul acestora din ghinda este al domnului de pamant. Muntii numiti Budiul sunt ai boierilor. Pescuitul in acest sat este putin. Aici este o moara de macinat faina, cu piatra, a unor iobagi; asemenea o berarie si patru vinarsarii, toate iobagesti.
  Sunt scutiti judele satului, doi preoti si decurionul boierilor. De Fagaras sunt la o departare de o mila, si fiindca mare parte din ei sunt macelari isi duc acolo produsele, asemenea lemne de foc si alte economii. Boierii le platesc dijmele anual cu 34 cable de grau si 50 cable de ovas. Boierii le platesc, dupa pamanturile iobagesti, in clai. Din cauza inundatiilor nu sufar paguba. Drumul nu are nici un neajuns. Datorii n’au. Satul nu are nici un venit."

  La conscriptia din 1721-1722 au fost recenzati la Netot:
  Preoti: Dumitrul, Aldea, Ieremia, Iuon.
  Boieri: Necula Popa, Stoica Lazar, Lazuc Lazar, Matei Lyaba, Radul Boierul, Bucur Popa.
  Iobagi: Vasile Ureche, Stoica Ureche, Iosif Sorban, Bucur Cuocia, Radul Vlad, Radul Gyischul, Stoica Snop, Iuon Neny, Stoica Stroia, Radul Bersan, Radul Stanciul, Iuon Marc, Nistor Curga, Iuon Fuiora, Opre Benza, Stoica Snop, Bucur Mailat, Radul Raducan, Iuon Biva, Opre Dates, Iuon Han, Nicule Corne, Opre Toder, Radul Han, Bucur Dates, Comsa Gheorghe, Alde Cionti.
  Vaduvele iobagilor: Neacsa Roman, Aldi Rusoia, Bingoia.
  Zilieri: Radul Talaba, Tuoder Tarpa.
  (Stefan Metes, Situatia economica a romanilor din Tara Fagarasului, p. 108-109)

 • In Ancheta facuta in 4-16 iulie 1726 din ordinul Imparatului Carol al VI-lea, in 33 de sate din tara Fagarasului, s-a facut cercetarea nemultumirilor din aceste sate cand in fruntea cetatii si districtului Fagaras era capitan suprem Simion Boer de Kovesd.
  S-a inceput in Vistea de Jos si s-a terminat in Vaida-Recea. Din aceasta ancheta aflam despre satul Netot:
  Boierii: Iosif Labul, acum decurionul boierilor (c. 28 ani), Rad Labul (c. 60 ani), Laza Mairul, (c. 60 ani).
  Iobagi fiscali: Iuon Marc, acum judele comunei (c. 60 ani) Stoica Petricican (c. 80 ani), Comsa Gheorghe (c. 50 ani), Iuon Bivol (c. 40 ani), Iuon Snope (c. 28 ani), dupa juramantul legal, marturisesc:
  Din vremea ciumii au pribegit din satul nostru persoanele scrise mai jos (64): Aldea Reptsa, Bucur Roman, Pavel Covatsul, Aldea Znope, Bucur Ciocane, Bucur Cristian, Stan Bran, Iuon Bran, Oprea Stroie, Bucur Manynam, Radul Badila, Oprea Bordul, Radul Pordul (?), Iuon Besarda, Chicule Sotcan, Bucur Sotcan, Iuon Sotcan, Irimie Bengo, Radul Sotcan, Man Gavrila, Iosif Cure, Ionas Brinza, Radul Brinza, Oprea Brinza, Stroia Brinza, Stoica Buzic, Iuon Petrisan, Bucur Talaba, Serban Punga, Radul Lupa, Aldea Lupa, Oprea Foisa, Stanciul Foisa, Bucur Dusa, Bucur Ivan, Comsa Cure, Radul Cacandra, Bucur Cacandra, Bucur Fola, Radul Sin, Dumitru Gligore, Bucur Dates, Vasilie Sin, Sandru Dyott, Radul Corda, Stoica Bursan, Stroia Foie, Rad Todor, Iuon Gogosel, Barsan Fole, Iuon Barsan, Stoica Gheorghe, Iuon Gheorghe, Rad Bucurenci, Stanila Sin, Ionasc Vlad, Stan Vlad, Mihul Nan, Bucur Nan, Lazar Mairu, Cornel Popa, Nicula Popa, Bucur Labu, cari toti au pribegit din cauza multor mizerii si grelelor slujbe.
  (Stefan Metes, Situatia economica a romanilor din Tara Fagarasului, p. 313)

  Valeriu Literat - Fagaras

 • In 1938, Valeriu Literat noteaza despre satul Netotu:
  "Satul Netotu este asezat in regiunea padurii, ceva mai devale decat Breaza si Dejanii, Paraul, pe care-i asezat, isi pastreaza numele de Netotul sau Paraul (si Valea) Netotului pana la varsarea sa in Olt.
  Satul e cam neregulat, hotarul ii e putin roditor, ca la mai toate satele de la poalele padurii. Cum in decursul vracurilor a fost o comunicatie neincetata intre cele doua versante ale muntilor Fagarasului, o seama de locuitori din Netotu, din familia Visoiu (dela: vajoi=parau cu apa putina care curge repede), s'au asezat la Campulung-Muscel, iar urmasii lor au pastrat numele pana azi.
  Biserica satului Netotu nu e prea veche. Pe hotarul satului, sub padure, era altadata un schit, Scitul Netotului, pe o vale adapostita, la Vest si Est, de doua dealuri. A fost si acesta ars de Bucow. Locul se chiama si azi Paraul Manastirii si e proprietatea invatatorului G. Dates."

  (Valeriu Literat, Din Tara Oltului-Insemnari vechi din biserici noi, Revista "Tara Barsei", 1938, pag. 313) • Din Anuarul Romaniei Mari "SOCEC" 1924-1925 aflam despre Netot:
  Comuna rurala. Plasa Fagaras. Secretariatul cercual Iasi. Locuitori 720.-16 km.g. Fagaras.
  Primar, Jaru Alexandru. - Notar, Herseni Traian. - Invatatori, Dates George, Turdean Valeriu - Preot Paroh, Vijoli Nicolae.
  Banci populare: Telechiana, capital 120.000 lei presedinte Dates George.
  Carciumari: Cordea Nicolae, Soc. Cooperativa Telechiana, Trimbitas Elisabeta.
  Cismari: Terment Ludovic
  Comercianti (art. mixte): Soc. Cooperativa Telechiana.
  (SOCEC, Anuarul Romaniei Mari 1924-1925, Bucuresti).

 • Istoria vietii religioase
  Satul este pentru prima data atestat documentar în sec. XVI, numele lui fiind vreme de secole Netotu; abia in timpul regimului comunist denumirea a fost schimbata in Gura Vaii. Locuitorii au fost la inceput ortodocsi, ca toti romanii din Ardeal. Trecand mai intai prin actiunea de calvinizare la care au fost supusi de catre autoritati, iar apoi prin presiunile de catolicizare, satul a devenit greco-catolic in jurul anului 1700. Localnicii au avut o perioada in care s-au întors la Ortodoxie, apoi iarasi au imbratisat uniatismul, ramanand astfel pana in 1948 cand, asemenea rotii care se intoarce, s-au reintors in Biserica Ortodoxa fortati de regimul comunist. Dupa 1990, cand au dobandit libertate religioasa, au ramas insa fideli Bisericii stramosesti.
 • Din Viata bisericeasca a romanilor din Tara Oltului, Stefan Metes - Sibiu, 1930 aflam despre Netot:
  "In 1726 au fost preoti ortodoxi Aldea (este consemnat si fiul acestuia, Bucur-4 ani) si Bucur (este consemnat si fiul acestuia Iuon-4 ani). Exista si un preot unit, Iuon Isoi (sunt consemnati si fii acestuia Iosif-14 ani, Aron-7 ani, Toader-4 ani).
  In 1733 sunt 2 preoti uniti: Dumitru si Bucur cu o biserica si 62 familii. In Martie 1746, slujia aici popa Ion Visan. Conscriptia oficiala, din 1748, ne arata, ca in acest sat era o manastire, la care servia popa Niculae. Avere: un loc de 2 galete samanatura de toamna. Din ordinul gen. Buccow, in 1761, manastirea a fost arsa. Ion Popa servia ca invatator, in 1765, la scoala din acest sat.
  In 1750 sunt 2 preoti uniti cu o biserica si 387 suflete, in 1758 era consemnat preotul unit Bucur Znupe, iar conscriptia lui Buccow, constata in 1761: un preot ort. cu biserica si 79 familii si 1 preot unit fara nici un credincios.
  In 1803, ortodoxii trec la uniti. Dupa preotul Ioan Visan urmeaza la slujba altarului, tot preoti uniti: Dumitru Leab, Moise Serban si fiul sau Serban, care functiona pe la 1842 si moare in anul 1852."

  (Stefan Metes, Situatia economica a romanilor din Tara Fagarasului, p. 88)

  Netot-Biserica

 • Biserica
  În sat a existat mai întâi o biserica din lemn, pe locul numit pâna astazi Dealul bisericii. În anul 1866 a fost zidita biserica actuala, de mari dimensiuni, care poarta hramul Sf. Mare Mucenic Dimitrie. Lacasul de cult, cu fundament de piatra si ziduri de caramida, a fost ridicat cu contributia satenilor.
  Din istoria bisericii a fost consemnat faptul ca, în 1917, autoritatile maghiare au dispus confiscarea clopotului mare si topirea lui pentru a fi folosit la fabricarea tunurilor. Satenii emigrati în Statele Unite în acele timpuri au aflat însa despre aceasta mare durere a satului si, dupa încheierea Primului Razboi Mondial, au trimis banii necesari pentru a cumpara un alt clopot. Lacasul de cult nu este pictat. El a fost zugravit în 1943, pastrând si astazi modelul de cer înstelat, iar icoanele de pe catapeteasma au fost realizate de pictorul Ioan Cazila.
  În ultimii ani exteriorul bisericii a fost renovat, ferestrele au fost schimbate cu geamuri de tip termopan, iar acoperisul a fost înlocuit cu tigla metalica.
  Netot (Gura Vaii), BV - Biserica Ortodoxa Netot (Gura Vaii), BV - Biserica Ortodoxa Netot (Gura Vaii), BV - Biserica Ortodoxa
 • Manastirea
  Si la Gura Vaii, ca în mai toate satele „de sub munte”, a existat o manastire. Ca si celelalte aproape 200 de manastiri din Ardeal, ea a fost distrusa la ordinul generalului Buccow, constituind o piedica în impunerea greco-catolicismului în rândul românilor. Înainte de a fi arsa din temelii, comandatul însarcinat cu acest ordin a permis calugarilor sa pastreze cartile, icoanele si mobilierul. O parte dintre ele se afla si astazi la biserica din sat.
  Manastire de calugari, 1 vietuitor, reinfiintata in 1992, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" (15 august) si "Sfantul Gheorghe" (23 aprilie); com. Recea, jud. Brasov, 13 km S de Fagaras; existenta in sec. XVIII, distrusa de generalul Bucow in 1761, amintita in toponomia locului: "La manastire", "La Paraul manastirii". Biserica noua rectitorita de credinciosii parohiei Gura Vaii si din imprejurimi, pe vatra celei vechi, in curs de constructie.

 • Arhitectura traditionala - case noi
  Netot (Gura Vaii), BV - Casa noua Netot (Gura Vaii), BV - Casa noua Netot (Gura Vaii), BV - Casa noua

 • Arhitectura traditionala - case vechi
  Netot (Gura Vaii), BV - Casa veche Netot (Gura Vaii), BV - Casa veche Netot (Gura Vaii), BV - Casa veche

 • Netot (Gura Vaii), BV - Loc de casa (Natanail BUCUR) Netot (Gura Vaii), BV - Loc de casa (Natanail BUCUR) Netot (Gura Vaii), BV - Moara lui Sofronica

  Netot (Gura Vaii), BV Netot (Gura Vaii), BV Netot (Gura Vaii), BV

  Netot (Gura Vaii), BV Netot (Gura Vaii), BV - Muntii Fagaras Netot (Gura Vaii), BV - Muntii Fagaras Netot (Gura Vaii), BV

  Netot (Gura Vaii), BV Netot (Gura Vaii), BV Netot (Gura Vaii), BV - Muntii Fagaras Netot (Gura Vaii), BV - Muntii Fagaras

  Valeriu Literat a cercetat insemnarile de pe cartile bisericesti aflate in zona Fagarasului. La Netot el a gasit urmatoarele:

 • 1. Antologhiu, Bucuresti. 1777. Pe foaia 160 : « Acum dupa fierbinti rugi a acesti(i) lipsite biserici a Netotului, acest pravoslavnic crestin, cu luminarea sfantului duh, anume Ion lui Bucur..,. la… cu tata-sau si fratii de impreuna : Dumitru, Samoila au cumparat aceasta sfanta carte si o inchina sfintii biserici a Netotului si o las cu afurisanie celor ce ar vrea a o instraina dela aceasta sfanta biserica a netotului » (fara data).

 • 2. Apostol, Bucuresti, 1743.
  Pe pagina de titlu: "Ex libris Iuliae Aaron".
  La sfarsitul cartii: "Acest s. Apostol este al mieu, care mi l-au cinstit jupaneasa Aaron Iulia, ce voi vrea sa fac cu el. (Iscalit:). Iobasc Monea cel tinar Vinet(eanul)".
  Apostolul mai poarta si iscalitura lui "Protopop Costandin Iv(anovici) al ep(arhiei) Vinetii de jos, (metropolia) Fagarasului, anul 1760. 7 zile Sep(temvrie)".
  Foaia 11: "Anul 1790, zile 19 Maaiu, s'au dat acest sft. Apostol la bisearica Netotului cu sase florinti, ingaduindu-se si cumparandu-se cu banii satului, cu acei 6 florinti, si lasandu-se cu pret mai in jos pentru pomenirea in Domnul raposatului protopop Costandin Ivanovici si a fie-sau Gheorghe, impreuna cu maica sa Ecaterina si cine s'ar indrasni..., si s'au dat acest Apostol cu acei bani 6 florinti in casa dascalului Dumitru Leabu Popa ca sa sa tina minte pentru vecinica pomenire si am iscalit pentru intarirea si credinta... Gheorghe Ianovici, notares Tinutului Berivoiului mare".

 • 3. Chiriacodromiu, Bucuresti, 1732.
  Pe parete, la inceput: "Sanata(te) dumitale, frate parinte Ioane... valeat 1743. Miclaus din..."
  Dela foaia 273 incepand. cu o scrisoare foarte neciteata: "Sa sa stie ca aceasta sfnta p(a)ucenie e(s)te a mea, anume a popi Ioan ot Netotul si o am cumparat pe a mei bani, florinti 16. Iar de l-ar indemna pre cineva dusmanul sufletului crestinesc sa o fure, sa nu sa poata ascunde nicair(i). Iar cine ar sterge slovele, sa stie bine ca-l va sterge Dumnezeu din catastivul celor vii si ii va afla loc de odihna cu Iuda in loc.
  Scris-am eu popa Ioan, unit din (le)gea greceasca Visoiol ot Netot, leat 1745".

  Acelasi cuprins, insemnat mai pe scurt, se repeta de la foaia 362.

 • 4. Evanghelie, Bucuresti, 1682. … Foaia 20 : « Sa se stie ca aceasta sfanta evanghelie este a popi(i) Bucur, impreuna cu popi(i) Dumitru. Alatu ( !) nime n’are treaba fara noi, popa Bucur si feciorii popii Dumitru si o lasat eram(o)naha Macarie, rapas[a]ndu-se aicea la noi, au lasat cu li(m)ba de marate sa-i facu pe iva(n)ghelie unu sarindaru, direptu bani treisprazece florinti ».(pt. data vezi 11.)

 • 5. Evanghelie, Bucuresti, 1742. « Aceasta sfanta si dumnezeeasca evanghelie s’au cumparat cu cheltuiala dumnealor : popa Ion Visoi si de fratii sfintiei sale Mailat, radul, stoica i Bucur varul tuturor acestor frati. Feciorul lui Mailat Visoi inca s’au milostivit cu… lei 2, pentru vecinica si nesavarsita lor pomenire. Mihaiu Logofat Fagarasan… am scris leat de la facerea lumii 7258, de la Hs. 1750 ».
  Alta insemnare : « Sa sa stie (ca) aceasta sfanta si dumnezeeasca Evanghelie este a sfintei si dzeestei manastiri (a) Netotului, cumparata cu toata cheltuiala de dumnelor ctitorilor cari aici sa vor numi : eu popa ionu Visoiu, eu radul, eu maielat, eu Bucur, eu Oprea Visoiu si amu scrisu eu logofatul Stanciul cand am sazut la manastire(a) dumnealor, la 1752 ».

 • 6. Liturghii, Targoviste, 1713.

 • 7. Octoih, (Ramnic), 1750. "Aceasta sfanta carte ce sa chiama octoih rumanesc de ceale mari, datu-s’au de ctitorii bisericii adeca a sfintii manastiri dela Netotul, anume Stoica, Radul, Maelat, Bucur Butanul. Acestia au cumparat aceasta dumnezeeasca carte pentru ca. … vecinica pomenire. Care eu, din datoria deregatoriei, am insemnat aici mai jos cu iscalitura mea protopopeasca si pecetea mea mai sus pus(a) (iscalit : ) « Protopop Constantin Ivanovici, ep(arhia) Vinetiei de jos, t(inutul) Fagarasului.) »
  Alta: "Aceasta sf. carte este cumparata de radu Visoiu si ie data la manastirea dumnealor. Dara fiindca manastirea s'au ars, cartile le-au luat ctitorii. Asadara ctitor s'au aflat taical (meu si) frate-sau, ca altii n'au avutu acolo treaba sau mestecu ca schitul au fostu facutu de tatal lor. Si cartile ca toate (is) cumparate de dansu, cate s'au aflat in biserica; dar apoi daca au auzit unchiul meu ca s'au tamplat asa, s'au apucat cu ajutorul lui Dzeu si au facutu alta biserica de piatra la Campulung. Apoi au venit la locul unde au fostu ingropatu taica-sau si acasa sa-si capete cartea cartilor (?) si sa mai ceie ajutoriu si sa mai inteleaga cu taica. Au cerut (aceasta carte), dar era deslegata si asa au ramas la taica; lui i-au mai datu plata sau ajutoriu sa-si cumpere alta... si mai multa decat au fost atunci vrednica.. Ca apoi mi-au poruncit si am dat-o popii Stan din Beclean de au legat-o, pentru care am platit 3 florinti de argintu si acum la Racoviteanu 6 husasi de argint, adeca sase husasi de argint. Si pentru aceasta am scrisu ca sa nu sa faca stapan pa dansa cine n'are nice un mestec la dansa si sa sa grijeasca mai bine cine ii este stapan, ca tot acelas (v)a fi care au fostu... Si am scris eu Teodor Visoiu, anul 1802, Iunie 27".

 • 8. Penticostar, Ramnic, 1743. Pomelnic : « Rad, Neacsa, Mihai, Ana, Alicsandru, Bucura, Rad, Bucura, acesti (o)meni sa sa pomeneasca pana sa va (tinea aceasta carte ».
  La foaia 90, se arata ca e cumparat la 1774, de Alexandru, cu florinti 12.

 • 9. Psaltirea slavona, in manuscript.
  "ispiisan siea knika az Iosif" (fara data).
  La sfarsit: "Lauda dau svintii tale Doamne Dumnazaul mieu ca mi-ai agiutatu de dupa (in)ceput vazuiu si svrasitul. Aceasta sfnta psaltire, cu agiutoriu lui Dumnezau scris eu popa (I)on diin Rucar" (fara data).
  Apoi: "Aceasta sfanta carte anume Psaltirea o(a)m cumparat eu Bu(cur) Busterca din Dejani pe bani buni florinti 5 dela popa Ioannu din Rucaru si au fos(t) la cu(m)paratura popa Bucur din Beclen si alti preoti de cinste impreuna. Precum de s’ar ispiti cineva a o fura, sa fie afurisitu d(e) vladica Hs… (az ?) pisal eu gramatic Ion ot Beclean vleat 7303 ( !) – 1705."

 • 10. Slusba patimilor (din Triodul, Buzau, 1700).

 • 11. Triod-Penticostar slavonesc (dela 1550?), fara foaia de titlu, cu multe insemnari.
  “Aceasta carate care sa chiama Pitecostaru u amu cu(m)parata e(u) popa Bucur, impreuna cu popa Dumitru, dinu Recea. Am cumparat de la popa radu direptu bani 5 flori(n)ti s-au fostu bani(i) nosti, n’are nime treaba, fara noi, letu 1752 »
  Alta: "Astaz s'au pristavit ereta Ana valeat 7172 (1665), ispizal az pop(a) Maniu ot Reac(ea)."
  Alta: "Ispisal az dieac Sarban, aceasta carte iaste a noastra a popii M(aniu) ot Reacea de mosie. Nime n'are amestecare, valeat 7199 (1691)."
  Alta: "Pis(al) proptupop Oprea ot sel(o) Reac.., va leat 7102 (1594) pis va dnea velic so..."
  Alta: "Preastavisea erei Stanu ot Reacea va 7 Oc(tiabri)... (inainte de 1600)."
  Alta: "Ispisal sinu dieac popa Man(iu) ot Reacea (:) Saraban."
  In sfarsit: "Scupisesne kn(i)g pop(a) Stan ot Reacea za dva dukat i pol o (?) drug."

 • 12. Triod, (Bucuresti, 1726), fara foaia de titlu.
  O insemnare de la sfarsit a fost taiata cu foaie cu tot.
  Alta: "Sa sa stie ca acest Triodion este al popii Ion Visoiul din sat Netotul, leat 1742, mta Ian (?), zile 8, S'au cumparat dela dumnealui Costandin Herascu din Bucuresti."