Iasi 1769-1773 - Harta Topografica Josefina

Iasi - judetul Brasov, ROMANIA

 • 1968-prez. Iasi, Comuna Recea, Judetul Brasov
 • 1966- Iasi R. Brasov, Comuna Vaida Recea.
 • 1956-1966 Iasi, Raionul Stalin, Regiunea Fagaras
 • 1930-1956 Iasi Plasa Fagaras (1920-1941)
 • 1920-1930 Iasi Plasa Fagaras (1920-1941)
 • 1880-1910 Jaas, Teleki Recse, Districtul (Jaras) Fogarasi, Comitatul (Varmegye) Fogaras
 • 1857-1880 Jaszu (O.T.), Brassoi ker. Fogarasi j.; (O.T.) Fogaras tvh. Fogarasi ker.
 • 1839, 1863 Jas 1839, 1863, 1873 Fogaras videk, Bethleni Jaras.


  -
  -
  -

 • 1721-1722 Din Conscriptia locuitorilor din districtul Fagarasului facuta din ordinul Guvernului aflam despre satul Iasi:
  "Are doua hotare asezate unul din sus si altul din jos de sat; cel din jos este in parte apatos, in parte argilos, se margineste cu hotarul satului Luta; cel din sus este mai bun, mai pietros; se ara de trei ori cu patru si cu sase boi; seamana cu gunoiu grau, secara si amestecat cu ovas; fanatele in cea mai mare parte sunt amestecate cu locurile aratatoare. Munti si paduri nu au, lemne isi aduc cu mare cheltuiala din padurile vecinilor. Tot asemenea din cauza lipsei de rauri nu au nici o moara si astfel isi duc bucatele la morile vecinilor. O berarie si daua vinarsarii sunt boieresti. Drumul nu este expus, nici nu sufere din cauza inundatiei.
  Atat iobagii cat si boierii dau dijmele in clai dupa pamanturile iobagesti. Sunt scutiti: judele satului, doi preoti si decurionul boierilor. Satul da vaduvei lui Lutzai 100 fl., capit. districtului 96 fl. si M. Pestesi 50 fl., in total 246 fl."

  (Stefan Metes, Situatia economica a romanilor din Tara Fagarasului, p. 78-79)
  Sunt mentionati:
  Preoti: Barbat si Mafteiu.
  Boieri: Toma Grama, Bucur Gavrila, Iuon Gavrila, Ionas Gavrila, Bucur Patras, Matei Patras.
  Zilierii boierilor: Gavrila Muntean, Ola Gabor, Ferencz.
  Iobagi: Opre Metski, Radul Flora, Radul Preae, Comsa Serban, Opre Botzog, George Botzog, Ratz Solomon, Bucur Gyiscia, Dumitras Marcul, Iuon Maris, Ivan Solomon, Radul Ivan, Radul Sinca, Radul Prely, Radul Mecica, Dragici Sitea, Iuonas Prilea, Iuon Descotz, Opre Neagos, Bucur Doftor, Ilie George, Toma Solomon, Opra Pitsorag, Bucur Ilie, Aldea Ilie, Bucur Ponintza, Christan Dragumir, Aldea Cioca, Ivan Botzog, Aldea Botzog, Maftei Ilie, Iuon Ilie, Dumitras Delatri, Toma Plepti.
  Vad(uvele) Iobagilor: Ana Seraca, Sora Seraca.
  Zilierii: Comsa Vacar, Iuon Ispan, Bucur Holbatsan, Opre Carpatsul, Dumitrul Zettjer, Man Vacar.
  (Stefan Metes, Situatia economica a romanilor din Tara Fagarasului, p. 56-57)

 • In Ancheta facuta in 4-16 iulie 1726 din ordinul Imparatului Carol al VI-lea, in 33 de sate din tara Fagarasului, s-a facut cercetarea nemultumirilor din aceste sate cand in fruntea cetatii si districtului Fagaras era capitan suprem Simion Boer de Kovesd.
  S-a inceput in Vistea de Jos si s-a terminat in Vaida-Recea. Din aceasta ancheta aflam despre satul Iasi:
  Boierii: Toma Grama, decurionul boierilor (c. 25 ani), Radul Gavrila (c. 26 ani), Bucur Petras (c. 40 ani).
  Iobagii comitelui Adam Szekely de Boros-Jeno: Iuon Lic, judele comunei (c. 40 ani) Ivan Solomon (c. 50 ani), Oprea Neagus (c. 30 ani), Radul Metsche (c. 37 ani), Radul Flori (c. 28 ani), dupa juramantul legal, marturisesc:
  Din satul nostru de vreo 6-7 ani incoace au pribegit 16 familii si anume: Comsa Roman, Solomon Botoc, Radul Solomon, Dumitrasc Lupul, Iuon Punitsa, Bucur Punitsa, Gheorghe Botoc, Stoica Codutsa, Stefan Clont, Criste Lupul, Vasil Ilie, Oprea Ilie, Iuon Neagul, Oprea Neagul, Aldea Iovan si un boer cu numele Petrasc, ne mai putand suferi marile mizerii si purtarea poverilor peste masura.

  (Stefan Metes, Situatia economica a romanilor din Tara Fagarasului, p. 305)

  Valeriu Literat - Fagaras

 • Valer Literat noteaza despre satul Iasi:
  Biserica din Iasi e zidita pe locul uneia vechi, la 1882. Cea veche a fost tot de piatra si acoperita cu tigla. A fost daramata pentruca era prea neincapatoare. Batranii trecuti de 70 ani, ca Serban Gavrila si Mihai Ivan, cantor, o stiu foarte bine. Crasnicul, Gheorghe Ivan, imi spune ca, avand varsta ca de 14 ani pe cand s'a daramat biserica veche, isi mai aduce si acum aminte cata jale simtea, vazand cum se implanta tarnacopul in sfintii cari erau zugraviti pa fata dinafara a paretilor.
  (Valeriu Literat, Din Tara Oltului-Insemnari vechi din biserici noi, Revista "Tara Barsei", 1938, pag. )


 • Din Viata bisericeasca a romanilor din Tara Oltului, Stefan Metes - Sibiu, 1930 aflam despre Iasi:
  "Popa Petru, noul preot din acest sat plateste, in 29 Decemvrie 1668, taxa obisnuita de 30 fl. cetatii Fagaras, cu prilejul trecerii sale dela iobagie la slujba altarului.
  Protopopul Radu din Iasi scrie, in 9 Maiu 1678 un act de marturie al unor nemesi unguri din Fagaras.
  In 1733 e preot unit Matei avand o biserica cu 52 familii.
  In 1750 sunt 2 preoti uniti cu o biserica si 225 suflete iar in 1761 avem aceasta situatie oficiala: 1 preot ort. cu o biserica si 70 familii, apoi 2 preoti uniti cu 3 familii.
  Episcopul ort. Dionisie Novacovici, numeste din Sibiu, la 1 Iunie1762 de preot in Iasi pe Iuonas.
  In 1767 biserica se preda unitilor, iar in 1779 se restituie ortodoxilor. Cu prilejul vizitatiunii canonice a episcopului Ghedeon Nichitici din Iunie 1787 vedem ca parohia era condusa de un preot slab si desordonat, caci iata ce insemnare ni s'a transmis despre el: "Popa Ioan Bucur n'a venit. Nefiind acesta nici acolo (Fagaras) nici aicea in Avrig, s'au hotarat sa fie canonit cu arest de 3 zile la paine si apa la protopopul locului; iara de n'ar urma dupa porunca protopopului, atuncia dl. fibirau are comisie sa-l stranga la aceasta si dupa aceea pentru protocoale ca si cu altii sa se urmeze."
  La 1842 era preot unit aici: Ioan Florea cu 475 credinciosi."

  (Stefan Metes, Situatia economica a romanilor din Tara Fagarasului, p. 48)

 • Din Anuarul Romaniei Mari "SOCEC" 1924-1925 aflam despre Iasi:
  Comuna rurala. Plasa Fagaras. Resedinta secretariatului cercual Iasi. Locuitori 688.-10 km.g. Fagaras.
  Primar, Mares George. - Notar, Herseni Traian. - Invatator, Zachin Filip. - Preot Paroh, Florea Victor.
  Carciumari: Bucur Ioan, Mares Ioan.
  Moase: Marcu Maria.
  (SOCEC, Anuarul Romaniei Mari 1924-1925, Bucuresti).
 • Biserica
  Iasi, Brasov, Romania Iasi, Brasov, Romania Iasi, Brasov, Romania

  Iasi, Brasov, Romania Iasi, Brasov, Romania Iasi, Brasov, Romania Iasi, Brasov, Romania
  Arhitectura traditionala - case noi
  Iasi, Brasov, Romania Iasi, Brasov, Romania Iasi, Brasov, Romania  Valeriu Literat a cercetat insemnarile de pe cartile bisericesti aflate in zona Fagarasului. La Iasi el a gasit urmatoarele:

 • 1. Antologhiu, Bucuresti 2 vol. Ramnic, 1737. Pe verso foii 32 : "Eu cel mai jos numit, fac instiintare la cei ce sa cuvine precumca am cumparat aceasta sfanta si dumnezeeasca gradina cu 12 poli (!pomi), care sa chiama Meneiu; in care multe sufletesti poame sa afla, inca si copaci cu buna umbra si izvoare de ape limpezi, la care va alerga fieste cine cu suflet fierbinte va afla luis odihna si veselii multe. Unde auzind ingerii cantand, care prin sudori si prin osteneala in austru au samanat, manunchi de bucurie au secerat. Dupa care dorind, mult am asudat si o am si castigat si drept osteneala mea am dat de o am si cumparat pre bani gata dauazeci si trei de florinti eu ermonah Isaiea Esanul, care am trait la schitul din Curmatura padurii Dejanilor de supt judetul Fagarasului, in anul de la zidirea lumii 7247, iara dela Hs. 1739 , april 14, in Sambata lui Lazar, si intr'acesti ani si vremi erau imparatii invrajbiti, turburate nu numai aici in Ardeal. Ci si intr'alte tari greale si incurcate si prostimea de nevoi si de necazuri dogoriti. Fiind domniile stramutate si tarile, razmirite si pustiiri multe s'au intamplat. Fiind toate din tocmeala si chiverniseala (lui) Dumne(zeu).

 • 2. Apostol, Bucuresti, 1743.

 • 3. Cazanii, fata foaia de titlu. (Pe unele ornamente finale, sub un cap de inger, sunt literele M.E. Sa fie Chiriacodromiul dela Bucuresti, 1732?.
  Dela foaia 273: "Aceasta sfanta paucenie o am cumparat eu Isaiea iermonah pe munca si osteneala mea pe bani buni florinti 15, fiind eu de loc din Iasu supt Fag(a)ras, la anul dela zidirea lumii 7245 (1736), me(s)eta Dechemvrie 14 si am scris eu. "Isaiea iermonah si cine s'ar ispiti a le fura..."-."

 • 4. Ceaslov, 17(15, de la Targoviste?).

 • 5. Evanghelie, Bucuresti, 1723. Aceasta sfanta evanghelie o am cumparat eu Isaiea ieremonah din Iasi, in scaunul Fagarasului".
  Apoi: "Aceasta sfanta ev(an)ghelie cumparatu-o-am eu Isaiea ieremonah Esanul 1726, 7234, si cine s'ar scula in vrun fel sa o iea sau sa o fure sau a o sterge, sa-l stearga Dumnezeu pre acela om din cartea vietii si sa-l trimita in gheena cu diavoli si sa i sa risipeasca casa lui ca Sodoma si ca Gomorul, si sa n'aiba nici o odihna nici aici, nice pre alta (lume) si sa fie lipsit de toate bunatatile, (ori)care ar fi acela om. Scris-am eu Isaiea ieremonah Esanul, in tinutul Fagarasului, la schitul de la Dejani.".
  In sfarsit, bag seama, tot pentru a-si putea asigura si mai bine cartea impotriva furtului, isi mai scrie numele pe cateva pagini, in cate o silaba-doua de foaie.

 • 6. Evanghelie, Blaj, 1817.

 • 7. Evhologhiu, Bucuresti, 1741.

 • 8. Liturghii, ale lui Antim Ivireanul, Targoviste, 1713.

 • 9. Manuscript, care cuprinde 4 cazanii la oamenii morti, cu insemnarea sub pagini: "Isaiea ermonah ot Iasi, scrisu la manastirea Dejanilor si am scris in luna Maiu 6 dni, anii de la Hs. 1736, 7244. Apoi tot: "Isaiea ieromohan din Iasi", in criptograma.
  La sfarsitul cazaniilor: "Scrisa in August dni 17, 1736, 7244 Isaiea ieromonas mnogo greasnii pisah".
  Urmeaza indrumari pentru preotii duhovnici, scrise tot de Isaiea si in sfarsit: Un fragment din randuiala sfintirii bisericilor si un inceput de Slusba vecerniei, aceste fragmente scrise de alta mana.

 • 10. Octoih 17.

 • 8. Penticostar, fara foaia de titlu. (Pe gravura cu Dumineca Tomei e insemnat "Petru P. typ, 1768, pe a Duminecii Mironositelor: " Petru Papavic tipograf Ramn.", cartea deci nu poate fi Penticostarul tiparit la Ramnic 1767 ci numai cel aparut la Bucuresti 1768).
  Dela foaia 58: "Sa sa stie ca aceasta carte ce se chiama Pintecostar o am cumparat eu popa Mathei ot Iasi pe banii miei 8 florinti si cine s'aru afla sa o iea sau sa o fure, afurei (afurisit?) de veac de la Hs si de ... anul 1788, luna Mai 9 zile".

 • 11. Triod, Ramnic, 1731, tiparit de episcopul Inochentie, care insusi il daruieste: "Aceasta sfanta carte ce sa chiama Triod o am dat de pomana la schitul dela Dejani ce iaste in hramul sfantului... Nicolae, iar cine l-ar instr(a)ina dela acest numit schit sa fie supt blastamul smereniei noastre (kir?) Inochentie, episcopul Ramnicului, leat 7242 (1734).
  Peste aceasta scrisoare, calugarul Isaiea a tras dungi si a scris el alta insemnare: "... o am cumparat eu ermonah Isaiea Esanul pre dreapta osteneala mea, pentru care am dat sasesprazece florinti in episcopia Ramnicului si intamplandu-se Parintelui episcop din Ramnic invaluiala, supt iscalitura Sfintii Sale o au numit sa fie la schitul Dejani, nestiind (care) din doao, pentru care facand (eu) instiintare la cei ce se cuvine, pe care stiu ca mi-am dat banii, aceea vom tinea, iar care s'au dat la schit de pomeana, si eu cu tot sufletul o las sa fie statornica si nestramutata, care o voiu insemna cu aceasta slova in an 7242. Deci cine s'ar intampla a ramanea dupa mutarea mea, au nepotilor miei, au stranepotilor miei cu bl(a)g(o)sl(o)venie parinteasca pot sa o stapaneasca. Iar alti sa nu fie volnici a se mesteca si de la dansii a o instreina, ca vor cadea la mare pedeapsa supt blestemul parintesc si am scris la schitul dela Dejani, cand am ..., acolo, care schit sa afla supt judetul Fagarasului in Ardeal, in cuprinderea Oltului".