Tara Fagarasului in timpul lui Mircea cel Batran
Tara Fagarasului - Istorie

- Dupa retragerea aureliana, populatiile migratoare care au trecut prin aceasta zona au fost atrase de bogatia locurilor. Cea mai pregnanta amprenta si-au pus-o triburile slave, asezate in numar mare, care au lasat o seama de marturii - mai ales in toponimii si hidronimii.
- Secolele X-XI marcheaza cristalizarea primelor formatiuni politice in zona Tarii Fagarasului si Tarii Barsei. Astfel, la 1003, ducatul lui Kean, care se intindea si asupra acestor teritorii, este cucerit de catre regele ungar Stefan.
- Se pare totusi ca, vreme de doua secole, regalitatea maghiara nu si-a putut exercita suveranitatea deplina asupra acestor locuri, astfel incat de abia dupa 1200 au putut fi colonizati sasii, secuii si teutonii.
- Pe la 1290, o oaste romaneasca pornita din Fagaras si condusa de legendarul Negru Voda "descaleca" in Tara Argesului, la Campulung Muscel, si pun bazele Tarii Romanesti de mai tarziu.
- Multa vreme apoi, romanii s-au condus dupa Jus valahicum antiqua lex, obiceiul pamantului. Din timpul domniei lui Vladislav I (Vlaicu), si pana in timpul domniei lui Radu cel Mare (1495-1508), cu mici intreruperi, Fagarasul si Amlasul au fost feude ale domnilor din Tara Romaneasca.
- In 1541, Principatul Transilvaniei (inclusiv Fagarasul) a fost recunoscut de Imperiul Otoman ca stat independent, care platea totusi Portii Otomane un dar anual de complezenta ("munus honorarium"). Districtul Fogarasi, Comitatul Fogaras, Ungaria - 1910
- Transilvania intra la sfarsitul secolului XVII in componenta Imperiului Austriac, ca principat autonom. In 1685 trupele austriece intra pe teritoriul Transilvaniei, iar in 1699, prin Tratatul de la Karlowitz Imperiul Otoman cedeaza Austriei: Ungaria, Transilvania, Croatia. Dupa 1691 regiunea a facut parte din fundus regius, teritoriu organizat ca zona de frontiera imperiala.
- La 7 octombrie 1698 sinodul de la Alba Iulia a decis unirea romanilor ardeleni cu Biserica Romei, fapt care a deschis calea emanciparii lor culturale. Drepturile politice promise nu au fost insa acordate. Episcopul Inocentiu Micu-Klein a stabilit resedinta Bisericii Romane Unite la Blaj si a transformat acest oras intr-un centru de spiritualitate romaneasca. Tot el a pus bazele miscarii Scoala Ardeleana.
- Cea mai importanta miscare de impotrivire are loc intre anii 1757 - 1761, ea cuprinzand Muntii Apuseni, Valea Muresului,Valea Tarnavelor si intreg tinutul Fagarasului. Rascoala a fost reprimata sangeros de catre guvernatorul Transilvaniei, generalul Bukow.
- In 1876, odata cu desfiintarea autonomiei sasilor si secuilor si desfiintarea tinuturilor imperiale graniceresti, a fost infiintat Comitatul Fagaras (in maghiara Fogaras varmegye, in germana Komitat Fogarasch, iar in latina Comitatus Fogarasensis), o unitate administrativa in Regatul Ungariei cu resedinta in orasul Fagaras. In 1910, Comitatul Fagaras a avut 95.174 de locuitori (88,72% romani, 6,79% maghiari 3,40% germani).
Iasi 1769-1773 - Harta Topografica Josefina

Iasi - Judetul Brasov, ROMANIA
 • 1968-prez. Iasi, Comuna Recea, Judetul Brasov
 • 1966- Iasi R. Brasov, Comuna Vaida Recea.
 • 1956-1966 Iasi, Raionul Stalin, Regiunea Fagaras
 • 1930-1956 Iasi Plasa Fagaras (1920-1941)
 • 1920-1930 Iasi Plasa Fagaras (1920-1941)
 • 1880-1910 Jaas, Teleki Recse, Districtul (Jaras) Fogarasi, Comitatul (Varmegye) Fogaras
 • 1857-1880 Jaszu (O.T.), Brassoi ker. Fogarasi j.; (O.T.) Fogaras tvh. Fogarasi ker.
 • 1839, 1863 Jas 1839, 1863, 1873 Fogaras videk, Bethleni Jaras.

 • 1721-1722 Din Conscriptia locuitorilor din districtul Fagaras – facuta din ordinul Guvernului aflam despre satul Iasi: "Are doua hotare asezate unul din sus si altul din jos de sat; cel din jos este in parte apatos, in parte argilos, se margineste cu hotarul satului Luta; cel din sus este mai bun, mai pietros; se ara de trei ori cu patru si cu sase boi; seamana cu gunoiu grau, secara si amestecat cu ovas; fanatele in cea mai mare parte sunt amestecate cu locurile aratatoare. Munti si paduri nu au, lemne isi aduc cu mare cheltuiala din padurile vecinilor. Tot asemenea din cauza lipsei de rauri nu au nici o moara si astfel isi duc bucatele la morile vecinilor. O berarie si daua vinarsarii sunt boieresti. Drumul nu este expus, nici nu sufere din cauza inundatiei.
  Atat iobagii cat si boierii dau dijmele in clai dupa pamanturile iobagesti. Sunt scutiti: judele satului, doi preoti si decurionul boierilor. Satul da vaduvei lui Lutzai 100 fl., capit. districtului 96 fl. si M. Pestesi 50 fl., in total 246 fl."

  (Stefan Metes, Situatia economica a romanilor din Tara Fagarasului, p. 78-79)

  Familia GAVRILA - Atestari documentare la Iasi
 • 1721-1722 Din Conscriptia locuitorilor din districtul Fagarasului – facuta din ordinul Guvernului aflam despre existenta, in sat, a boierilor Bucur Gavrila, Iuon Gavrila, Ionas Gavrila, Bucur Patras, ...
 • In Ancheta facuta in 4-16 iulie 1726 din ordinul Imparatului Carol al VI-lea, in 33 de sate din tara Fagarasului, s-a facut cercetarea nemultumirilor din aceste sate cand in fruntea cetatii si districtului Fagaras era capitan suprem Simion Boer de Kovesd.
  S-a inceput in Vistea de Jos si s-a terminat in Vaida-Recea. Din aceasta ancheta aflam despre Gavrila:
  Boierii: Toma Grama, decurionul boierilor (c. 25 ani), Radul Gavrila (c. 26 ani), Bucur Petras (c. 40 ani).
  (Stefan Metes, Situatia economica a romanilor din Tara Fagarasului, p. 305)
 • Valer Literat noteaza despre satul Iasi:
  Biserica din Iasi e zidita pe locul uneia vechi, la 1882. Cea veche a fost tot de piatra si acoperita cu tigla. A fost daramata pentruca era prea neincapatoare. Batranii trecuti de 70 ani, ca Serban Gavrila si Mihai Ivan, cantor, o stiu foarte bine.

  Familia Ion Gavrila - Iasi, Fagaras
 • Ion Gavrila s-a nascut in satul Iasi, Fagaras. A fost casatorit cu Ana Bucur, mutandu-se in satul vecin Netotu (azi Gura-Vaii).
  "Ogoranu era porecla din sat pe care o aveam cu totii, începând de la bunicul meu, care era originar din Iasi, Făgăras, respectiv un sat de lângă Făgăras, si cărora locuitorii din Gura Văii, de unde sunt, le spuneau Ogorani.
  Mutându-se si căsătorindu-se in sat, a rămas Ogoranu."
  - (Ion GAVRILA "Ogoranu" - Amintiri...)
 • Ion si Ana Gavrila (Bucur) au avut 1 baiat, Gheorghe Gavrila (nascut 1883).
  "De America am auzit pentru prima data de la tata, care a fost plecat acolo o perioada. Imi povestea ca sunt oameni harnici si drepti. De asta am fost siguri ca ne vor ajuta, mai ales ca nu-i iubeau deloc pe sovietici."
  (Ion GAVRILA "Ogoranu" - Ziarul Clujanul 13-18 Apr. 2004)
  Intradevar, pe lista vizitatorilor intrati in USA (New York Passenger Arrival Lists (Ellis Island), 1892-1924) exista (27 Sept. 1917):
  Georges Gavrila, Residence: Jassy, Roumania, Age at arrival: 34y, Ethnicity: Roumanian, Port of departure: Christiania,
  _______________ Port of arrival: New York, Gender: Male, Marital status: S(ingle), Ship of travel: United States.
 • Gheorghe s-a casatorit (coincidenta de nume) cu Ana, "o femeie luminata, de fel din Muntii Apuseni". Gheorghe si Ana au avut impreuna 6 copii, dar 3 dintre ei au murit la varste foarte mici.
  Au ramas 2 surori, Elena si Eugenia, casatorite (familile Lazea, Petrisor, Roman) si 1 baiat Ion Gavrila, conducatorul luptei anticomuniste din nordul Muntilor Fagaras, in anii 1945-1955.
  Ca urmare, mama sa, Ana Gavrila, din satul Netotu (actual Gura Vaii, comuna Recea-Brasov) a fost arestata si torturata la Securitate in repetate rânduri (impreuna cu fiicele sale, pe atunci in varsta de 12 si respectiv 14 ani), pentru a da informatii despre fiul sau. Mama lui Ion Gavrila, condamnata ca a furnizat arme grupului, impreuna cu fiicele Elena si Eugenia, ramane la dispozitia setei de razbunare a Securitatii timp de 29 de ani.
  Gheorghe Gavrila, drumar, tatal lui Ion Gavrila, moare în 1949, în urma unui tratament la Securitate.
 • Gavrila Family
  Iasi, ROMANIA
 • Gavrila Family, ROMANIA
 • Ion GAVRILA-Ogoranu
  Fagaras, ROMANIA
 • Fagaras, ROMANIA
 • Elena LAZEA (Gavrila)
  Gura-Vaii, Romania
 • Gura-Vaii, ROMANIA
 • Eugenia PETRISOR (Gavrila)
  Gura-Vaii, ROMANIA
 • Gura-Vaii, ROMANIA

  Mai multe fotografii... apasati aici